Åpent brev til Gro Harlem Brundtland

Papirkopi

Kjære Gro Harlem Brundtland,

Général de Gaulle sa en gang om landet mitt, Frankrike: «Hvordan kan man være leder av et land som har mer enn 246 forskjellige oster?». Var det enkelt for deg, som ledet et land med nesten bare to oster, å innføre din likestillingspolitikk på 90-tallet? Møtte du mye motstand? I Frankrike i 2018 ser det nesten umulig ut.

Jeg får nå ta del i den «mannen-i-hjemmet»-politikken du innførte da din kvinneregjering introduserte fedrekvoten i foreldrepermisjon. For mitt første barn som ble født i Paris i 2014 fikk jeg 11 dager pappaperm. Det som kalles fødselspermisjon i Norge er egentlig hele pappapermen i Frankrike. Mødre får hele den betalte foreldrepermisjonen på fire måneder. Fedre har mulighet til å ta ulønnet permisjon, men veldig få kan tillate seg det. Systemet fremmer ikke likestilling mellom mor og far. Vi er mindre med barna, mens mødrene har større vanskeligheter med å nå opp og frem i arbeidslivet, fordi det er forventet at de kommer til å være hjemme med barn i perioder.

For mitt andre barn som ble født i Norge i 2017, opplever jeg den norske versjonen av å være far. Min norske kone og jeg ble enige om å dele permisjonen sånn at vi kunne ta fem måneder hver. Når jeg nå har vært i permisjon i fire måneder, kan jeg si at ikke alle dager er like enkle, men jeg får også gleden av å følge utviklingen til datteren min.  Jeg spiller en mer bevisst rolle i hjemmet og føler at jeg bidrar med å bygge et samfunn med mer likestilling. Det er det jeg vil for mine barn.

Da jeg gikk ut i permisjon, var jeg ikke alene. Flere av mine franske venner her i Norge fikk barn nesten samtidig. Dette skapte en mulighet for å vise hjemlandet mitt at franske fedre er klare for endring. Vi var fire franskmenn som trillet rundt i Oslo. Først var jeg redd for at pappapermen skulle bli en ensom og kjedelig opplevelse. Men det ble i virkeligheten en sosial og spennende periode, med mange av de aktivitetene Oslo har å tilby: trilletur i skogen, baby svømming, baby yoga, barnesang, åpen barnehage, kokkekurs… Jeg tror jeg har prøvd det meste. Men kanskje finnes det like mange aktiviteter for foreldre i permisjon som det finnes ostetyper i Frankrike?

Papa plein d avenir

Jeg var så entusiastisk at jeg bestemte meg for å blogge om det. Jeg tenkte at man må drømme stort: «en blog fra Norge som skal bevege Frankrike». Min første artikkel handlet om den dagen jeg sa til sjefen at jeg skulle ta fem måneder pappaperm og at hun «ikke reagerte som dere tror». Den fikk umiddelbart oppmerksomhet og ble publisert i en fransk avis. Senere fikk jeg også muligheten til å promotere det norske systemet på fransk radio. Temaet «pappaperm» debatteres mer og mer i franske medier.

Denne uken kommer fransk tv til Oslo for å filme meg en hel dag. Det er en reportasje om mitt hverdagsliv i pappaperm, men for meg er det indirekte en hyllest til deg og din likestillingspolitikk. Vi skal trille rundt Frognerseteren sammen med Den Norske Turistforeningen. Det blir en fantastisk mulighet for å overbevise Frankrike om at tiden er kommet for å innføre den endringen du introduserte. Hvis du vil bli med på turen er du velkommen!

Den franske regjeringen skal reformere loven. «Likestilling er hovedprioriteten», sa presidenten vår Emmanuel Macron. Regjeringens plan er å forlenge pappapermen fra 11 dager til … tre uker. Det går sakte framover, men det går framover. Jeg prøver så godt jeg kan å tenke at melkeflasken er halvt full og at man må være tålmodig. Det har jeg lært i pappaperm.

Så tusen takk, Gro, for dine verdier og din visjon!

Med vennlig hilsen,

Tristan Champion

Un commentaire sur “Åpent brev til Gro Harlem Brundtland

Ajouter un commentaire

  1. Det er så bra at du lager denne bloggen. Det er også viktig å huske på at de gode foreldre permisjonsordningene i faktisk fører til at Norge som nasjon blir rikere. Mange tror at disse ordningen er dyre og bare kan gjennomføres fordi vi er rike nok til det. https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/QLz4W/verdien-av-kvinner-i-arbeid og https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/close-the-gender-gap-now_9789264179370-en

    J’aime

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Propulsé par WordPress.com.

Retour en haut ↑

%d blogueurs aiment cette page :